Fagervall inför Frölunda: "Mäter vi oss med vilket lag som helst"

 

Foto: Liam Eklöf

Under kvällen kommer Malmö till att spela sin andra hemmamatch i rad, denna gången mot serietrean Frölunda. Inför kvällens match tog jag ett snack med Malmös huvudtränare Joakim Fagervall om de senaste matcherna och säsongsinledningen. – Fem-mot-fem mäter vi oss med vilket lag som helst, säger Joakim Fagervall till Eklöfs Hockeyblogg.

Kvällens match är den första av tre matcher som spelas varannandag. Just därför är känslan också den att det blir viktigt att börja veckan positivt, för att sedan kunna ta med sig känslan in i det kommande matchandet.

Säsongsinledningen

Säsongsinledning har varit stundtals dålig och stundtals bra. I Malmölägret har man på sina sex spelade matcher vunnit två av dem och förlorat fyra.

– Upp och ner som resultatet, tycker jag. Jag tycker att vi har spelat såsom resultatet säger så här långt, säger Fagervall. 

Under försäsongen gjorde man många mål, samtidigt som man släppte in många mål. Under säsongsinledningen har det varit lite tvärtom, där man har haft svårt att göra mål samtidigt som man gjort det bättre defensivt.

– Överlag tycker jag att det har varit ojämnt prestationsmässigt. Försvarsspelet är bättre och i försvarsspelet fem-mot-fem så mäter vi oss med vilket lag som helst. Vi önskar ju en starkare offensiv. Mer speltid med puck i offensiv zon, säger huvudtränaren.

– Under försäsongen släppte vi till alldeles för mycket chanser mot oss, och det säger ju siffrorna också. Vi gjorde väldigt mycket mål men samtidigt så släppte vi också in väldigt många, fortsätter Fagervall.

Inför kvällens match

I säsongens senaste vinst spelade man på hemmaplan mot Örebro, en match som slutade 2-1 i favör till Malmö. En insats som var gedigen.

– Jag tycker att vi är väldigt, väldigt konsekventa över tid. Att vi spelar vårat spel under långa stunder, och det är vi som gör det. Att vi lyckas spela hela matchen på det sättet, säger Fagervall.

– Det är egentligen så också att över tid så funkade powerplayet, funkade boxplayet och det är väl egentligen det som har varit mest ojämnt i matcherna, våra ”special teams”, fortsätter Joakim Fagervall.

Senaste matchen på hemmais var i lördags då man förlorade mot Luleå med 2-4. En match som Fagervall inte var nöjd med, trots det såg han lite positivt från Malmö.

– Jag tror att just den där situationen som vi har mot Luleå gör att vi blir väldigt kantstötta av att vi släpper in ett tidigt mål i vårt powerplay och vårt initiativ försvinner lite. Vår andra period mot Luleå är klart bättre, säger Fagervall

– Jag tycker att vi mäter oss med dem i långa stunder i fem-mot-femspelet. Men vi skjuter lite för lite, framförallt i powerplay där vi kommer till alldeles för lite avslut. Generellt sett tycker jag att vi har för lite skott i den matchen för att kunna skapa målchanser, fortsätter Fagervall.

I presskonferensen efter förra hemmamatchen tog Fagervall på sig en del av anledningen till varför det blev en förlust.

– Vi valde ett upplägg där spelarna kom till match utan en samling på morgonen utan genomgång, vi lämnade över det lite grann. Vi kände att vi kommer till match och får vila så länge som möjligt på hemmaplan. Jag tycker inte riktigt att det var ett bra upplägg. Det är ju jag som är ansvarig för upplägget, och jag tycker inte riktigt att vi gjorde rätt, säger Fagervall. 

Inför kvällens möte med Frölunda lovar Fagervall att ha ett mer vanligt upplägg.

– Absolut. Absolut, konstaterar Fagervall.

Skadelista

Huvudtränaren lämnar också positiva besked på skadefronten. Han meddelar att Lars Bryggman var tillbaka i full träning under måndagen och att han är uttagningsbar till matchen i kväll.

– Carl Persson och Malte Setkov är fortfarande inte tillgängliga, däremot är Bryggman tillgänglig för spel, säger Fagervall.

Kommentarer