Storväxta centern tillbaka i Malmö

Foto: Arkiv    Regi: Liam Eklöf

Den före detta lagkaptenen Fredrik Händemark ska åter dra på sig Malmötröjan, det meddelar klubben på sin hemsida.

Den storväxta centern är åter tillbaka i Malmö efter att ha lämnat Malmö för spel i NHL under fjolåret. Sejouren blev dock ingen succé och tog slut med endast 8 NHL-matcher spelade och 14 AHL-matcher. I NHL stod han för ett mål och i AHL gick det något bättre – åtta (4+4) poäng.

Statistik

Händemark startade sin seniorkarriär i Leksands IF där han spelade till säsongen 14/15 och stod för sammanlagt nio (2+7) poäng på 116 matcher, varav 3 matcher var i slutspel och 7 matcher i kvalspel till hockeyallsvenskan.

Efter säsongen 14/15 gick han vidare till spel i Malmölaget Pantern där han endast spelade drygt en halv säsong innan han blev utlånad till Redhawks, i Panterntröjan blev det dock 33 matcher där han stod för 20 (9+11) poäng. Under den utlåningen till Malmö blev det 23 matcher och tre (1+2) poäng.

Under sommaren mellan säsongerna 15/16 och 16/17 blev Händemark värvad till Redhawks där han spelade ända till mitten av hösten under säsongen 2021 och spelade då 253 matcher (276 inkluderat matcherna under utlåningen) och har sammanlagt gjort 156 (54+102) (159 (55+104) poäng inkluderat matcherna under utlåningen).

Under säsongen 20/21 påbörjade Händemark sin sejour i NHL och den blev kortvarig, som tidigare beskrivits.

Säsongen 21/22 startade han säsongen i KHL och representerade en av storklubbarna, SKA St. Petersburg. Det blev dock bara 15 matcher, innan klubben och centern var överens om att skiljas. På hans 15 matcher stod han för sex (2+4) poäng.

Laget bättre än länge

Inför lördagsmatchen ser det ut som att Händemark åter kommer infinna sig i Malmös lag, ett lag som han tycker är bättre än på länge.

– Det har alltid varit min tanke att spela i Malmö igen och klubben är mitt självklara förstaval i Sverige. Jag brinner för klubben och staden har blivit mitt hem. Jag har sett nästan alla matcher som killarna har spelat den här säsongen och laget ser bättre ut än på mycket länge. Det ska väldigt kul att komma hem och bli en del av det här laget igen, säger Händemark i en kommentar på Malmös hemsida.

Ligans bästa spelare

När Händemark var i Malmö under säsongen 20/21 var han en av ligans bästa spelare och hade bäst tekningsprocent (63,46%). Under säsongen 19/20 var centern en förste kedjespelare som bar Malmö med sina säsongsbästa 38 (14+24) poäng.

 Vi är självklart väldigt glada över att Fredrik kommer tillbaka till oss. Han var en av ligans bästa spelare när han var här senast och vi vet vad vi får i honom. Han är dessutom både en kravställare och en ledare i gruppen som kommer att stärka truppen både på och utanför isen, berättar Patrik Sylvegård, Malmös sportchef på Malmös hemsida.

Kommentarer