Söderberg om säsongen: "Trötta på att kriga för att hålla oss kvar"

Foto: Arkiv

Inför säsongen 21/22 anslöt den mångårigt NHL-erfarna centern Carl Söderberg till Malmötruppen. – Vi ville ta ett steg framåt, jämfört med förra säsongen då vi missade slutspel, säger Söderberg bland annat.

Efter en säsong full av svackor, rent lagmässigt, kommenterar lagkaptenen nu säsongen i Eklöfs Hockeybloggs intervjuserie. En intervjuserie med 4 delar där jag kommer intervjua en spelare från varje lagdel, denna gången forwarddelen. Därefter tillkommer även intervjuer med spelare från backsidan, målvaktssidan och tränarsidan.

Intervjun

 Hur var känslan inför säsongen?

– Känslan var den att vi ville ta ett steg framåt, jämfört med förra säsongen då vi missade slutspel. Vi ville ju bygga vidare på det som var bra samtidigt som det kom till lite nya spelare. Vi ville ju uppåt, säger Söderberg.

Ett mål från Söderberg. Bilder från C Mores Twitterkonto. 

Vad hade du för förväntningar på klubben, träningsmässigt osv?

Jag hade ungefär samma förväntningar. Jag har ju spelat här tidigare så jag visste ju ungefär hur det låg till, jag har ju tränat här på sommaren också. Så det var inte så mycket som var annorlunda jämfört med vad jag hade tänkt mig, kommenterar Söderberg.

Vad hade du för förväntningar på din egen prestation?

– Jag hade ju en målsättning om att jag skulle vara den bästa i laget.

I början av säsongen presterade laget bra, eller?

– Jo men det tycker jag. Vi spelade bra hockey samtidigt som vi fick lite utdelning resultatmässigt, så på det hela var det bra.

Vad hände sen?

– Nämen vi fortsatte spela ganska bra hockey men vi fick resultaten emot oss lite. Vi producerade inte heller tillräckligt på de målchanser som vi skapade. Våra målvakter hade kanske kunnat spela lite bättre och våra individuella prestationer som inte var tillräckligt bra. Och sen blev vi lite stressade av det, det blev en ond spiral.

– Vi var inte tillräckligt effektiva i målskyttet, sen handlar det kanske inte bara om att vi inte skjuter tillräckligt bra, utan även om att vi kanske inte har viljan att driva på mål och tron på det hela, att slå in returerna, styra in puckarna, skymma målvakterna och att backarna skjuter, den viljan var inte tillräckligt hög där.

Tränade ni extra mycket på detta under säsongen?

– Med facit i hand kanske vi skulle ha tränat mer på detta från början. Men där har vi samtidigt olika huvuduppgifter i laget, vissa har som uppgift att göra mål och vissa att försvara målet, så de är ju lite upp till oss målskyttar att faktiskt göra mål.

Under resans gång har det varit känt att det varit kemiproblem i truppen, var det verkligen så?

Nämen det var väl i kombination med att vi inte vann matcher och kämpade i botten och då brukar det bli att man vill hitta fel och börjar därför leta problem istället för att fokusera på det som är bra och bygga vidare på det. Man letar ibland efter saker som inte ens finns, så absolut. Sen är det alltid bättre känsla i ett vinnande lag.

Hur kändes det när Joakim Fagervall fick sparken?

– Det kändes ju tråkigt. Vi tyckte om Joakim allihopa. Vi kände ju oss givetvis lite skyldiga till det här som ledande spelare och alla spelare i laget. Vi levererade ju inte som vi skulle så han fick lämna.

Foto: Arkiv

När Kollar kom in blev där en förändring till det positiva, rent resultatmässigt, vad var det som förändrades?

– Tomas är mer saklig. Han ser till att coacha och utbilda oss om vad som faktiskt händer ute på isen. Vi kollar mycket video och statistik, och trycker mycket på de sakerna som är och var de faktiska problemen.

När Kollar kom in, förändrades träningarna?

– Ja, men vi tränade helt klart hårdare.

– Tomas är mycket mer noggrann med detaljer, han jobbar väldigt mycket, jobbade både på träningar och när vi tittar på video just med detaljerna i spelet. Han matade oss med information.

Foto: Akriv

Hur känns det att Kollar är huvudtränare nästa säsong också?

– Jo men det är jätteroligt!

Vad var det som fick er som grupp att prestera på en högre nivå?

– Det vi har varit inne på. Vi fokuserade på spelet och på de saker som gjorde oss bra. Det var att hålla i pucken, komma djupt i samlat uppspel, transportera puck genom mittzon, komma ner i anfallszon, använda backarna, trafik på kassen, slå in returer.

– När vi tappade pucken så backcheckade vi stenhårt, och tar tillbaka den. Vi låter egentligen aldrig motståndarna få något tryck i anfallszon. Vi försvarade oss väldigt bra genom att inte låta motståndarna få tid i vår zon.

Vad var den direkta reflektionen kring avslutet av säsongen?

– Jo men det var väl det, att vi kanske skulle tränat mer på de faktorerna som gör oss framgångsrika som lag. Att lägga tid på att sätta spelet och att lägga tid på att göra mål. Det är ju de två, att ha ett grundspel och veta vad man ska göra i uppspel och försvaret samt att faktiskt lägga tid på att göra mål. Det borde vi kanske ha gjort tidigare.

– Nu blev det istället en ond spiral. Samtidigt var det liksom lite matcher, i januari blev det inga matcher, man ville bara komma igång, sen blev det covid och sen covid igen. Vi fick ju aldrig riktigt chansen att komma in i det. Men vi kände ju i stort sätt från nyår att vi hade en bra känsla i både gruppen och spelet.

Nu när säsongen är slut, vad gör ni?

– Det är ju jättetråkigt. Säsongen har precis tagit slut, men det känns tungt. Man sitter och tittar på matcherna och tänker på hur det skulle varit om det var vi som mötte Rögle i kvartsfinalen.

Foto: Arkiv

Hur ser det ut rent träningsmässigt?

– Vi samlas igen om två veckor med laget, då börjar sommarträningen, och då kör vi fram tills juli därefter är det några veckors semester och sen börjar nästa säsong. Personligen kommer man nog hålla igång lite dessa två veckorna, men förra året tog ju NHL-säsongen slut vid midsommar så jag hann knappt landa i Malmö innan säsongen började på nytt. Jag missade ju hela förra säsongens sommarträning, så jag hade nog tänkt att ta två veckors ledighet här nu. Sen drar jag igång igen inför nästa år.

Hur ser du på nästa säsong?

– Om vi får behålla samma stomme som vi hade den här säsongen, vilket vi kommer eftersom att vi har många på kontrakt, och vi bygger vidare på det som vi gjorde bra på slutet av denna säsongen så ser jag fram emot nästa säsong och kommer ha väldigt höga förväntningar på oss.

Det blev klart att Joakim Ryan förlängde med Malmö idag, hur känns det?

– Fantastiskt. Det är en grym kille både utanför och på isen. Han tar mycket ansvar.

Vilken är din favoritmaträtt?

– Italienskt.

Vill du förmedla något till fansen?

– Vi är inte nöjda med säsongen, men vi känner att vi har något på gång. Vi vill spela en mer vinnande hockey, det vill vi verkligen göra. Vi är trötta på att ligga och kriga för att hålla oss kvar eller ligga i botten och bara ta oss till en kvartsfinal. Vi vill börja bli ett vinnande lag, det är de målet vi har på sikt. Redan nästa år vill vi vara i toppen av slutspelslagen. Vi fick liksom mersmak när vi mötte dessa lagen som Växjö, Frölunda och Rögle och slog dem. Det var kul.

Din målsättning inför säsongen var ju att du ville vara bäst – och det var du ju, i alla fall poängmässigt.

– Ja, men det var jag ju, poängmässigt och målmässigt. Sen tycker jag ju att jag spelade jämt hela säsongen förutom en svacka på omkring 10 matcher annars tyckte jag att jag spelade bra hockey. Jag hoppas att jag ska kunna fortsätta göra det även nästa säsong och att vi som lag ska göra det MYCKET bättre.

Foto: Arkiv


Kommentarer