Straffvinst mot serietvåan efter mäktig comeback

Under torsdagskvällen ställdes Malmö mot Färjestad – denna gången på hemmais. Trots en kalldusch till start för hemmalaget blev det en spännande tillställning där Malmö till slut kunde dra det längsta strået.

Inför kvällens match låg hemmalaget på en tolfteplats i ligan med 41 poäng på 36 spelade matcher. I toppen av ligan, på en andraplats, hittade vi bortalaget Färjestad med 67 poäng på lika många spelade matcher.

Inför matchen hade Malmö åter tappat Matias Lassen till skadelistan.

Matchrapport

Förstaperioden kunde inte börja längre från den gameplan som Händemark lade fram i sin intervju med Eklöfs Hockeyblogg (fysisk dominans). Istället var man svaga och inte särskilt åkningsvilliga – mest stillastående. Det hjälpte inte heller att hemmalaget tog en utvisning endast femton sekunder in i matchen. Färjestad utnyttjade också hemmalagets numerära underläge på bästa sätt då de gjorde matchens första mål. Därefter tog det inte lång tid innan bortalaget hade utökat till en tremålsledning. Efter kallduschen började hemmalaget prestera – att följa sagda gameplan. Malmö lyckades klamra sig fast med två reduceringsmål i slutminuterna av perioden. Perioden slutade 2-3.

Se Malmös andra reduceringsmål nedan. Bilderna är från SHL:s x-konto.

I andraperioden var Malmö det klart bättre laget med flertalet heta chanser. Bland annat en chans som gick i stolpen bakom färjestadskeepern – men studsade ut. Bortalaget hade också en chans att göra mål i powerplay då Adam Werner räddade pucken på mållinjen. Malmö klarade därefter av att kvittera matchen då Jakub Galvas drog iväg ett skott från blålinjen. Perioden slutade 3-3.

Se Adam Werners räddning nedan. Bilderna är från SHL:s x-konto.

I tredjeperioden jagade Färjestad åter ledningsmålet – men hittade inga luckor. Båda lagen hade sina chanser, men lyckades inte göra mål. Matchen gick till förlängning. Perioden slutade 3-3.

Förlängningen öppnades med två lägen åt båda hållen. Därefter höll hemmalaget i pucken i ungefär två och en halv minut. I förlängningen hände inte mycket mer. Matchen gick till straffläggning. Övertiden slutade 3-3.

00:23 0-1 Joakim Nygård (Åslund, Nygren) PP1
07:39 0-2 Liam Öhgren (Tornberg, Johansson)
15:26 0-3 Joel Nyström (Dahlström, Åslund)
18:25 1-3 Kim Rosdahl (Forsberg)
19:55 2-3 Carl Persson (Von Barnekow, Sallinen)
34:19 3-3 Jakub Galvas (Viitasala, Olofsson)
65:00 4-3 Lauri Pajuniemi

Skott 29-29 (9-9, 9-11, 7-8, 3-1)

Utvisningsminuter 6-2 (2-0, 4-2, 0-0, 0-0)

Malmös laguppställning:

Färjestads laguppställning:

Efter matchen

Inför kvällens match hade Malmö ett poäng mer än bottenmotståndaren HV71. Men HV71 tog två poäng i sin övertidsvinst mot Rögle.

I och med straffläggningsvinsten mot Färjestad har Malmö då fortsatt en poängs ledning över HV71 i bottenstriden.