EKLÖF: Malmös lagbygge och möjliga laguppställningar

Foto: Arkiv

Under onsdagsförmiddagen går Malmö in på sitt första officiella ispass – därför passar det bra i att spekulera kring hur de olika laguppställningarna kan förväntas se ut.

Förra säsongen slutade något bättre än vad den började, men fortfarande sämre än de flesta av Malmösupportrarnas förväntningar. Säsongen blev ett magplask och slutade med en tolfteplats.

Lagbygget

De spelare som har lämnat är Lars Bryggman, Alexander Molldén, Kalle Östman, Anton Olsson och Oscar Alsenfelt. I mängden finns där två ganska stora namn, i alla fall i Malmökretsar – dessa är Alsenfelt och Bryggman. Den sistnämnda har hittat en ny klubb medan Alsenfelt fortfarande är betald av Malmö – tills hans kontrakt går ut efter stundande säsong.

De inkommande spelarna till säsongen 22/23 är Lukas Wernblom, Adam Werner, Kristian Vesalainen och Theodor Johnsson. Det ”största” namn man tagit in är till synes Kristian Vesalainen som tillför NHL-kompetens. Man har även fått in den unge poängspelaren från Hockeyallsvenska Mora; Lukas Wernblom.

De raka ersättningarna man kan se är att istället för Östman och Bryggman är Vesalainen och Wernblom. I denna ersättning får man in två yngre och mer formbara spelare – två spelare med stor uppsida, dock något mindre erfarenhet – speciellt i fallet av Wernblom.

En annan rak ersättning är att man tar in Adam Werner istället för Oscar Alsenfelt. I Werner får man en något större, rent storleksmätt, målvakt än Alsenfelt.

Foto: Arkiv

Lineup

Mina forwardskedjor

Första: Lance Bouma – Carl Söderberg – Kristian Vesalainen

Andra: Lukas Wernblom – Fredrik Händemark – Marcus Sylvegård

Tredje: Emil Sylvegård – Pathrik Westerholm – Ponthus Westerholm

Fjärde: Eric Engstrand – Christoffer Forsberg – Johan Olofsson

Extra forward: Carl Persson

I förstakedjan finns tre starka, stora och spelskickliga spelare. Får man igång ett ordentligt spel mellan varandra kan man nog vänta sig något av en succé. Dock finns det enligt mig en chans att man flyttar på M. Sylvegård och Vesalainen.

Andrakedjan är en riktigt hungrig kedja. Två spelare som är ”up and coming” i Wernblom och M. Sylvegård – samtidigt som vi har Händemark som förhoppningsvis bör närma sig sin främsta del av sin karriär. Om man lyckas motivera spelarna till att göra sitt yttersta varje match så kan man ha fått till en rätt bra andrakedja.

I tredjekedjan hittar vi en berg-och-dalbana. Vissa matcher kan alla tre dominera spelet totalt, Emil med sin fysik och vilja samtidigt som bröderna visar sin skicklighet och sitt samspel. Det är dock inte alltid detta klickar. Även här ser jag att man behöver hitta en större motivation och en större vilja att uträtta rätt saker på isen. Kanske kan faktumet att samtliga har utgående kontrakt göra att de skärper till sig.

Fjärdekedjan offrar sig och sliter varje match, varje träning – dag in och dag ut. I Forsberg vet vi vad vi får – en center som aldrig slutar åka skridskor och presterar jämnt under samtliga matcher. På ena sidan om Forsberg hittar vi Olofsson som är en skridskostark spelare med tendenser för poäng och på andra sidan om centern är Engstrand – en spelare som tagit individuella kliv för varje säsong och som hoppas få blomma ut. Personligen skulle jag vilja se Engstrand högre upp i laget – kanske ett rakt byte med Wernblom skulle passat bra.

Foto: Arkiv

Mina backpar

Första: Adam Ollas Mattsson – Joakim Ryan

Andra: Markus Lauridsen – NY

Tredje: Carl-Johan Lerby – Theodor Johnsson

Extra: Matias Lassen/Oliver Lauridsen

I det första backparet hittar vi Malmös bästa backar – med råge. Adam Ollas Mattson en defensiv bjässe med vissa offensiva egenskaper tillsammans med halvimporten Joakim Ryan som besitter stora kvalitéer i det offensiva tillsammans med ett gott öga för passningsspelet.

Det andra backparet består av Markus Lauridsen och en ny spelare. M. Lauridsen är en back med kvalité på både det offensiva och defensiva – en stabil tvåvägsback. Tillsammans med en ny spelare kan man se en viss uppsida på backsidan jämfört med förra säsongen.

I det tredje backparet hittar vi ungtupparna Lerby och Johnsson. Dessa två har båda förhoppningar om att ta kliv under den kommande säsongen, gör man det tillsammans eller inte? Kanske sker ett byte mellan Johnsson och Lassen.

 

Detta är en spekulativ artikel – detta är alltså mina tankar och bör ej uppfattas som något annat än ett ”inlägg i debatten”.

Kommentarer